Categorieën
Uncategorized

“Schaamteloos overheidsfalen”: storing met coronatests zet Söder onder druk

Dit is een artikel over Beieren. Keelzwabber, laboratoriumonderzoek, testresultaat: dit is nu eigenlijk routine. Maar ongeveer 900 besmette mensen in Beieren weten na dagen nog steeds niets van hun infectie. Dat zet de regering van Markus Söder onder grote druk. De storing in de transmissie van Corona-testresultaten in Beieren brengt de deelstaatregering van premier Markus Söder (CSU) in nood. De oppositie had zware kritiek op de CSU-leider en eiste consequenties. Söder annuleerde aanvankelijk een reis naar de Noordzee die voor aanstaande donderdag was gepland.

“Beieren gaat voor”, schreef hij woensdag op Twitter. Hoe het donderdag verder gaat, was aanvankelijk niet te voorzien. Woensdagmiddag maakte de Beierse minister van Volksgezondheid Melanie Huml (CSU) bekend dat 44.000 reizigers die terugkeren van tests in Beieren nog geen uitslag hebben ontvangen, waaronder 900 mensen waarvan is aangetoond dat ze besmet zijn. Deze laatste zouden donderdagmiddag informatie moeten ontvangen over hun bevindingen. De redenen voor de vertragingen zijn voornamelijk problemen met de handmatige verzending van gegevens en een onverwacht hoog niveau van gebruik van het aanbod, legde de voorzitter van het Beierse Staatsbureau voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Andreas Zapf, uit. Dat is interessant.

Huml zei woensdagavond in de ARD “Tagesthemen” dat ze zich niet bewust was van de vertragingen in deze dimensie. Op de vraag wie verantwoordelijk was voor de storing, zij of Söder, antwoordde Huml ontwijkend. “Het is belangrijk dat we het probleem nu hebben erkend en dienovereenkomstig aanpakken en dat we deze verantwoordelijkheid hier aanvaarden”, zei ze. Alleen al op het staatskantoor werken nu meer dan 300 medewerkers van de ene op de andere dag, en ze hebben ook steun van andere autoriteiten. Het Beierse Rode Kruis (BRK) ziet de verantwoordelijkheid bij de autoriteiten. De hulporganisaties kregen van de Vrijstaat de opdracht om binnen één dag vijf teststations op te zetten. Daarbij hadden ze zich georiënteerd op de eisen van het Staatsbureau voor Gezondheid en Voedselveiligheid (LGL) en de gezondheidsautoriteiten. “Omdat de LGL niet in staat was om in deze korte tijd de juiste software te leveren, moesten de reizigers handmatig worden geregistreerd met formulieren”, zei hij in een bericht. Was dit artikel over Beieren interessant? We zijn blij met elke feedback!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *