Categorieën
Uncategorized

Een knal met een aanvalsgeweer: Heckler & Koch verliest biedraces

Dit is een artikel over de opvolger van de G36. Het ministerie van Defensie wil soldaten uitrusten met nieuwe aanvalsgeweren en verandert hiervoor voor het eerst sinds 1959 van fabrikant. Het Oost-Duitse arsenaal C.G. Haenel scoort met techniek en prijs. Een harde klap voor de huisleverancier Heckler & Koch. “Standaardgeweer” of zelfs “bruid van de soldaat”: na jaren van selectie is de toekomstige bewapening van de Duitse soldaten praktisch zeker. Het Thüringer arsenaal C.G. Haenel – onlangs een traditionele Suhl-fabriek opgericht en de race begonnen als een kleine buitenstaander – gaat het nieuwe aanvalsgeweer leveren. Na de start van het biedingsproces in 2017 hebben de hoofden van Defensie maandag politici uit de gelederen van de grote coalitie geïnformeerd over de resultaten van tests en testreeksen die zijn uitgevoerd onder leiding van het inkoopbureau (BAAINBw).

Heckler & Koch is de fabrikant van het huidige G36-aanvalsgeweer. En daar was de afgelopen jaren behoorlijk wat opschudding over geweest, die draaide om nauwkeurigheid onder extreme omstandigheden – hoge intensiteit brandbestrijding met lange schietsequenties of met klimatologische pieken. Minister van Defensie Von der Leyen kondigde in 2015 aan “dat de G36, zoals die nu wordt gebouwd, geen toekomst heeft in de Bundeswehr”. De fabrikant en het ministerie hadden al enkele verwondingen opgelopen. En de zenuwen stonden ook open tijdens het biedproces. Vorig jaar bekritiseerde Heckler & Koch het ministerie in wat werd gezien als een ongebruikelijke stap in het midden van het lopende toekenningsproces, en riep in een brief aan de toenmalige minister van Defensie Von der Leyen op tot een besluit over een groter kaliber. Ook werd bekritiseerd dat er geen eerlijke en competente selectie was voor het G36-opvolgermodel. De interactie van gewicht, looplengte, munitie en doelprestaties is technisch complex met wapens. Het kaliber van de munitie bepaalt het penetratievermogen, maar beperkt ook het aantal schoten dat de man kan dragen – vanwege het gewicht. Dat is interessant.

De specificatie specificeert niet het kaliber van het wapen, maar een gewicht. In de aanbesteding vroeg de Bundeswehr ook om een ​​geweer dat geschikt is voor alle klimaatzones. In termen van vuurkracht moet het in staat zijn om de vijand tijdelijk onder controle te houden, d.w.z. ze in dekking te dwingen. In een dergelijke situatie kan precisie op de achtergrond komen van vuurkracht. Het doelwit moet snel daarna opnieuw worden geraakt, met grote waarschijnlijkheid. Dit is een voorwaarde om niet per ongeluk omstanders en burgers te raken. Nu de knal: het Haenel-wapen heeft – zo wordt maandag gezegd – bewezen technisch beter te zijn in de tests, en is ook “zuiniger” in het assortiment. Haenel levert de Bundeswehr al een sluipschuttersgeweer. Het bedrijf behoort tot de Merkel Group, die deel uitmaakt van de Tawazun Holding (Verenigde Arabische Emiraten). Het feit dat het bedrijf van vandaag afhankelijk zou kunnen zijn van Arabisch geld, maakte duidelijk niet uit. In 2008 heeft C.G. Haenel hervatte zijn activiteiten als een start-up. De voormalige oprichter en naamgenoot Carl Gottlieb Haenel richtte vanaf 1840 de productie van industriële wapens in Suhl op. Een derde bieder – Sig Sauer (Eckernförde) – had zich teruggetrokken uit de huidige aanbesteding. Sig Sauer klaagde over ongelijke behandeling en stelde dit ook vanwege de beperkte toegang tot testmunitie, waarover Heckler & Koch vanwege andere leveringsrelaties beschikte en daarvan kon profiteren. Maandag was nu een bittere dag voor Heckler & Koch. In 1959 leverde het bedrijf zijn eerste aanvalsgeweren aan de Bundeswehr, de toenmalige G3. Het was tien jaar eerder opgericht door voormalige ingenieurs van Mauser-Werke. In de jaren 90 kreeg H&K het contract voor het opvolgergeweer van de G3, de G36. Met machinegeweren, granaatwerpers en gemoderniseerde G36-geweren zal het bedrijf in de toekomst zaken blijven doen met de Bundeswehr, maar in de parade-discipline van Oberndorfer, het aanvalsgeweer, krijgt H&K geen kans meer met het nieuwe model. (mss / dpa) Was dit artikel over de opvolger van de G36 interessant? We zijn blij met elke feedback!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *