Categorieën
Uncategorized

Biden: Trump’s plan om Ginsburg op te volgen is een daad van “rauwe politieke macht”

Dit is een artikel over de Amerikaanse verkiezingen van 2020. Joe Biden heeft er bij de Senaat op aangedrongen niet te stemmen over de opvolger van de overleden constitutionele rechter Ruth Bader Ginsburg vóór de verkiezingen in november. Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om de vacante positie bij het Hooggerechtshof zo snel mogelijk te vervullen, is een daad van “rauwe politieke macht”. De democratische Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zijn eis herhaald dat de opvolging van de overleden constitutionele rechter Ruth Bader Ginsburg alleen wordt geregeld door de winnaar van de verkiezingen in november.

Als president Donald Trump de verkiezingen wint, moet de senaat zijn voorstel overwegen om het Hooggerechtshof te vullen, zei Biden zondag tijdens een optreden in Philadelphia. “Maar als ik de verkiezingen win, moet de benoeming van Trump worden ingetrokken.” Trump wil de vacante post van Ginsburg, die vrijdag stierf, invullen voordat zijn huidige ambtsperiode afloopt op 20 januari 2021. Hij kondigde aan dat hij de komende dagen een vrouw als zijn opvolger zou voordragen. Constitutionele rechters in de VS worden voorgedragen door de president en bekrachtigd door de senaat. Republikeinen hebben momenteel een meerderheid van 53 van de 100 zetels in de kamer. Samen met de presidentsverkiezingen op 3 november zullen er dit jaar meer dan 35 Senaatszetels worden gestemd, waardoor de meerderheid zou kunnen verschuiven ten gunste van de Democraten. Dat is interessant.

“Het doorzetten van deze benoeming in de Senaat zou betekenen dat er bruut politiek geweld moet worden gebruikt”, bekritiseerde Biden. Hij deed een beroep op de Republikeinse senatoren: “Volg alstublieft uw geweten. Stem niet op iemand die onder deze omstandigheden wordt voorgedragen.” Biden zat ruim 35 jaar in de Senaat en kent veel van de huidige leden al heel lang. In tegenstelling tot de eisen van Trump, zal hij geen lijst van zijn mogelijke kandidaten voor het Hooggerechtshof presenteren, zei Biden. Ten eerste zou het de acties van deze mensen in hun huidige gerechtelijke werk kunnen beïnvloeden, betoogde hij. Ten tweede worden de potentiële kandidaten onder de huidige omstandigheden blootgesteld aan politieke aanvallen. Trump had een lijst met zijn kandidaten gepubliceerd en vroeg Biden hetzelfde te doen. Maar de snelle zet van Trump zou kunnen mislukken, want na de dood van constitutionele rechter Ruth Bader Ginsburg moet de Amerikaanse president vrezen voor de steun van de Senaat voor een snelle vervanging bij het Hooggerechtshof. Zondag sprak een tweede senator van de Republikeinen van Trump zich uit tegen een stemming over de opvolger van Ginsburg vóór de presidentsverkiezingen, die over ongeveer zes weken moeten plaatsvinden. De constitutionele rechters worden benoemd door de president, maar de senaat moet het goedkeuren. U zult geen stemming in de Senaat over de opvolger van Ginsburg “zo kort voor de verkiezingen” steunen, zei senator Lisa Murkowski uit de staat Alaska. De Republikeinse senator Susan Collins uit Maine had zich eerder verzet tegen de snelle stemming waarom Trump had gevraagd. Beide senatoren behoren tot de gematigde partijvleugel. Was dit artikel over de Amerikaanse verkiezingen van 2020 interessant? We zijn blij met elke feedback!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *